Actie handhygiëne 2014 - AZ Groeninge Kortrijk

Handhygiëne 2014 in het AZ Groeninge = 2 acties, 2 doelgroepen.

  • Focus op de rol van de patiënt en zijn familie in de promotie van handhygiëne:

Promotie-affiche ter hoogte van de inkomhal van het ziekenhuis en bijkomende promotie van de website www.ubentingoedehanden.be via bestaande digitale infostanden. De rol van patiënt en familie wordt bijkomend geduid in educatiefolders verspreid aan de onthaaldiensten. Wordt ook meegenomen in sociale media “Help de Rudy!”.

  • Focus op op de rol van handhygiëne van zorgverstrekkers in het verminderen van besmetting/infecties door multidrug-resistente micro-organismen (MDRO's).

Tijdens de week van de handhygiëne werden de 5 indicaties voor handhygiëne van de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) extra in de kijker gezet in een affiche met focus op de zorg aan de patiënt met een verblijfsonde. Tevens werden zorgverstrekkers gewezen op bestaande bewijzen met betrekking tot handhygiëne en bestrijding van de overdracht van MDRO's.

Op het intranet van het ziekenhuis werd een wedstrijd geplaatst “woordzoeker TOA MDRO” (totaal onbegrijpelijke afkorting multidrugresistente organismen). Wie deelnam kon een mini-manicurebeurt winnen.

Preventie van MDRO-verspreiding kwam ook aan bod op intranet onder de boodschap “Deze alfabetsoep serveren we onze patiënten liever niet”.

In onze interne nieuwsbrief “Veilige zorg” werden de acties tijdens de week van de handhygiëne geduid samen met de behaalde compliancecijfers met betrekking tot de basisvereisten handhygiëne.