Goede handhygiëne maakt van iedereen een superheld!

Dag van de handhygiëne 2019 Sint-Andriesziekenhuis Tielt

De internationale dag van de handhygiëne op 5 mei wordt georganiseerd om het bewustzijn over het belang van hygiëne blijvend vast te houden. Strikte handhygiëne is dan ook een zeer doeltreffende manier om de verspreiding van zorginfecties tegen te gaan en bevordert veilige zorg. Niet alleen op deze dag wordt het belang van handhygiëne benadrukt. Het is een top prioriteit van het team voor ziekenhuishygiëne.

De campagnedag werd ziekenhuisbreed gelanceerd door Jolien Moerman, verpleegkundig ziekenhuishygiënist, in samenwerking met verpleegkundig en paramedisch directeur dhr. Matthijs Samyn en de dienst communicatie. De focus werd gelegd op alle medewerkers maar ook op de rol van patiënten en bezoekers in de promotie van handhygiëne.

Goede handhygiëne maakt van iedereen een superheld: De twee superhelden van AZ Sint-Andries, An en Trees, spraken iedereen aan over handhygiëne en kroonden al wie die consequent toepast ook tot superheld in goede handhygiëne met een sticker. Het was een ludieke actie waarbij werd uitgelegd hoe de handen correct ontsmet worden en waarom dat zo belangrijk is. Ook bezoekers en patiënten werden actief betrokken en aangemoedigd om zorgverleners aan te spreken over correcte handhygiëne. Een informatiebrochure over ziekenhuishygiëne werd daarbij uitgedeeld.

Basismanicure: Daarnaast kregen alle artsen en medewerkers de kans om een basismanicure en handverzorging te krijgen als dank voor hun continue inzet.

Infostand: Medewerkers van het Sint-Andriesziekenhuis Tielt konden ook met de black box uitproberen of hun handhygiënetechniek toereikend is en zo hun kennis over handhygiëne testen en bijschaven aan de infostand.

#HandHygiene #HealthForAll #InfectionPrevention